Wanneer wordt asbest gevaarlijk?

jan 12, 2023

Asbest en gezondheidsproblemen


Iedere blootstelling aan asbest kan op langere termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Iedere vezel kan voor problemen zorgen. Nochtans hebben oudere huizen vaak asbest in huis. Letterlijk en figuurlijk.

Naar asbesttoepassingen kijken of asbest in goede toestand aanraken is ongevaarlijk. Het gevaar zit hem in de verspreiding van asbestvezels in de lucht door verwering, veroudering of beschadiging.

Hoe jonger je bent, hoe groter de kans op asbest gerelateerde ziektes. De vezels kunnen op verschillende manieren het lichaam binnendringen: de luchtwegen, de slokdarm of via een geïrriteerde huid.

Asbesttoepassingen in België


Tussen 1948 en 1998 werden asbesttoepassingen massaal gebruikt in België. In die periode importeerde België zowaar meer dan 2 miljard ton ruwe asbest.

België was ook de grootste verbruiker per kilo per inwoner. Het hoogtepunt van de asbest-manie lag rond 1972. En dat had een reden. Asbest heeft namelijk veel positieve eigenschappen. Vooral na WO II was het 1 van de grootste bouwstenen – letterlijk en figuurlijk – van onze maatschappij. Vooral de goedkope kostprijs en de sterkte lagen aan de basis hiervan. Een groot deel van de bevolking werkte dan ook in de asbestindustrie. Het is pas tegen het einde van de jaren 50 dat de wetenschap het oorzakelijk verband tussen asbest en allerlei ziektes bevestigde.

Sinds 2001 is het gebruik van asbesttoepassingen verboden in ons land. En sinds 2018 werkt het Vlaamse Gewest aan een “asbest veilig” Vlaanderen.

Asbestblootstelling groeit pas na 20 tot 50 jaar uit tot een ziekte


Asbest heeft een lange latentietijd. Het duurt ongeveer 20 tot 50 jaar voordat asbest kan uitgroeien tot een ziekte. En het is pas wanneer de ziekte vastgesteld wordt dat ze kan gekoppeld worden aan de blootstelling aan asbest. De lange latentietijd in combinatie met het primaire belang van “time is money” maakt dat weinig mensen zich beschermen tegen asbest. Met alle gevolgen van dien.

Vooral de werknemers uit de asbestindustrie hebben die gevolgen gevoeld. Asbest werd al gevonden sinds het begin der tijden in mummies, kruiken, etc. Maar het is pas sinds het begin van de 20ste eeuw dat het op grote schaal werd ontgonnen en verwerkt. Met de industriële revolutie begon het een vaart te lopen.

Asbest is niet terug te vinden op Belgische bodem maar het werd massaal ingevoerd. Arbeiders werden hier dan ook in grote getalen ingezet in de secundaire asbestindustrie. Deze sector stond in voor de bewerking van de ingevoerde asbestvezels tot de toepassingen die we nu nog kennen. Maar ook de tertiaire asbestindustrie werd niet gespaard. In de tertiaire sector vinden we de werknemers terug die de asbestmaterialen herstellen, inkapselen, onderhouden, fixeren, etc.

Asbest in ons dagelijks leven


Maar niet alleen de mensen die in de asbestindustrie werken, komen in aanraking met asbestvezels. Ook wij – als omstaander – komen dagelijks in contact met het mineraal. Asbest komt vaak voor in en rond een ouder huis.

Denk maar aan het regenwater dat we opsparen om de was mee te doen. Dat water is beter niet afkomstig van asbesthoudende golfplaten. Of de kapotte vinyltegels die bij de bomma liggen. Of de buurman die als Handige Harry zijn op te knappen woning zelf renoveert en geen weet heeft van de gevaren rond asbest. Of de asbestvezels op de kleding van onze kinderen die van school komen. Of de vezels die aan onze schoenen plakken als we uit een loods komen die bedekt is met verweerde leien. De lijst is oneindig.

Asbest is gevaarlijk en daarom moeten we ons beschermen bij blootstelling. En dat doen we te weinig.

asbest in huis

Asbestgolf tegen 2030-2035


Er wordt zelfs een asbestgolf verwacht tussen 2030 en 2035 en dit n.a.v. het Actieplan Asbestafbouw van de Vlaamse overheid. Het actieplan wil Vlaanderen tegen 2040 “asbestveilig” maken aangezien “asbestvrij” een utopie is.

Een belangrijk punt van dat plan is dat alle overheidsgebouwen tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen moeten verwijderen. Dit gaat dan om losgebonden asbest en hecht gebonden asbest in buitenlucht. Tegen 2040 moeten ook alle andere risicovolle toepassingen – die gemakkelijk bereikbaar zijn – verwijderd zijn. Asbestmaterialen in goede toestand mogen behouden blijven. Gezien het aantal en omvang van de overheidsgebouwen zal asbest zich onvermijdelijk massaal verspreiden in de lucht. De piek zal liggen tussen 2030 en 2035.

Nog enkele cijfers:

• 70 tot 80% van de Vlaamse gebouwen van vóór 2001 bevat asbest
• tot vandaag zit er nog meer dan 2,3 miljoen ton verwerkt in materialen
• 98% van de scholen bevat asbest
• 1m² verweerd asbestmateriaal geeft jaarlijks 3 gram asbestvezels af
• jaarlijks komt 250.000 kg asbest in de lucht terecht
• 1 van de 4 asbestslachtoffers is gekoppeld aan omgevingsblootstelling
• beschikbare asbestinventarissen zijn onvolledig of verouderd
• 1 op de 10 renovaties gebeurt door particulieren zonder bescherming
• 80% van de verbouwers is jonger dan 40 jaar• er wordt massaal asbest gesluikstort

Wees op uw hoede


Asbest is een kankerverwekkende vezel. De mate waarin blootstelling leidt tot gezondheidsproblemen of een ernstige ziekte hangt af van de aard en vorm van het asbesthoudend materiaal, van de toestand waarin het zich bevindt en de hoeveelheid asbestvezels die zijn vrijgekomen.

Wees dus alert voor asbesttoepassingen in slechte staat. En zeker asbest in en rond uw huis. En dan vooral als verspreiding van vezels een reëel risico is. Dit door bvb. luchtverplaatsing in de buurt. Dit kan gaan van buitenlucht en tocht binnenshuis tot luchtcirculatie door ventilatiesystemen en consorten.

Wees op uw hoede en bescherm u maximaal met de juiste beschermingsmiddelen. Een stofmasker FFP3 (Filtering Face Peace) is al een goed begin.

Wat kan u doen?


Plannen om te verbouwen of renoveren?
Niet zeker waar er materiaal aanwezig is dat asbest bevat in huis?

Neem geen risico’s en doe beroep op ASBESTPROJECT om uw pand te onderzoeken op asbesttoepassingen.
Wij leveren ook het verplichte asbestattest aan bij verkoop en schenking.

Wij hebben experten in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Voor provincie Oost-Vlaanderen: regio Aalst, Ninove, Geraardsbergen, Herne, Oudenaarde, Brakel, Zottegem, Dendermonde, Sint-Niklaas, Herzele, Hamme, Lokeren en Lochristi
regio Gent, Wetteren, Gentbrugge, Sint-Martens-Latem etc

Voor provincie Vlaams-Brabant: Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Gooik, Lennik, Ternat, Liedekerke, Affligem, Asse, Dilbeek, Zellik, Opwijk, Londerzeel, Wemmel, Meise, Merchtem, Vilvoorde, Grimbergen, Zaventem, Zemst, Machelen, Leuven en Sterrebeek.

Voor provincie Antwerpen: regio Mechelen, Boom, Willebroek, Puurs, Bornem, Kontich, Duffel, Heist-op-den-Berg, Putte, Lier, Berlaar, Boechout, Nijlen, Herentals, etc..

Een offerte aanvragen kan eenvoudig hier.

U kan ons ook altijd bellen op 0470/25 25 88.