Als Belgen zijn we (ver)bouwers.
En we hebben een baksteen in de maag.
Die baksteen wordt minder zwaar met de Mijn Verbouwpremie van de Vlaamse overheid!
We kopen allemaal graag te renoveren panden omwille van de charme of het aankoopbudget. Van die oudere woningen maken we graag een pareltje met het nodige hedendaagse comfort. Helaas moet deze parel ook energiezuinig zijn. En dat zijn oudere woningen bij aanvang niet. Werk aan de winkel dus! En dat komt met een prijskaartje.
In het kader van een asbest veilig Vlaanderen tegen 2040 bestaat er – sinds 2019 – ook een verwijderplicht. Deze maatregel houdt in dat ingesloten asbesttoepassingen die risicovol zijn verplicht moeten verwijderd worden bij renovatiewerken.
Gelukkig staan we er niet alleen voor en geeft de Vlaamse overheid ons een financieel steuntje in de rug. Maar zie jij nog het bos door de bomen met al die instanties die wel de ene of andere premie aanbieden? En hoe en waar moet je die weeral aanvragen?
Niet getreurd: nu is er de Mijn Verbouwpremie die het merendeel van de premies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie bundelt. Zo wordt het allemaal een stuk eenvoudiger. De Mijn Verbouwpremie wil de Vlaming aanzetten om energiezuiniger te gaan renoveren.
Wat is de Mijn Verbouwpremie?
Een premie voor renovatiewerken kan je nu veel makkelijker aanvragen dankzij de Mijn Verbouwpremie. Sinds 1 oktober 2022 werden de meeste premies van Fluvius en de voormalige renovatiepremie van Wonen Vlaanderen samengevoegd tot de Mijn Verbouwpremie.
Er zijn echter nog een aantal andere premies die gewoon blijven bestaan en dus volledig los staan van de Mijn Verbouwpremie. Denk maar aan de premie voor asbestverwijdering, de EPC-label premie, de premie voor zonnepanelen, de batterijpremie en de Vlaamse aanpassingspremie. Die kan je nog aanvragen los van de Mijn Verbouwpremie.
Voor wie is de Mijn Verbouwpremie bestemd?
De Mijn Verbouwpremie is van toepassing op tal van renovatiewerken. Elke particulier die investeert in een energiezuinige woning kan de premie aanvragen. Het is zelfs niet nodig dat je gedomicilieerd bent op die woning. Ook huurders behoren tot de doelgroep.
Ben je niet de eigenaar van het pand? Dan geldt de premie enkel voor de installatie van de installatie van een warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, hoog rendementsbeglazing of isolatiewerken.
Welke werken vallen onder de Mijn Verbouwpremie?
Enkel als je werkt met een aannemer of bouwfirma maak je aanspraak op de premie. Daaronder vallen de volgende werken:
- installatie van warmtepomp, warmtepompboiler, condensatieketel op gas of zonneboiler
- renovatie van daken, buitenmuren, vloeren, funderingen, ramen en deuren
- binnenrenovatiewerken (bvb. aan de trap of het plafond)
- Elektriciteit of sanitair
Sanitair, elektriciteit en binnenrenovaties mag je zelf uitvoeren en toch nog aanspraak maken op de premie.
Hoe vraag je de Mijn Verbouwpremie aan?
Het is simpel. On-line kan je de aanvraag indienen via loket.mijnverbouwpremie.be
De website loodst je moeiteloos door het aanvraagproces.
Wat met het asbestattest?
Kocht je na 23 november 2022 een pand dat gebouwd werd vóór 2001 dan heeft de notaris jou waarschijnlijk het asbestinventarisattest bezorgd. Je kan het ook terugvinden in de Woningpas. De verkoper was verplicht om dit asbestattest aan de notaris te bezorgen waar deze het op zijn beurt toevoegde aan de acte.
Het asbestattest is louter informatief voor de koper. Het verplicht noch de verkoper noch de nieuwe eigenaar om asbesttoepassingen te verwijderen tenzij bij renovatiewerken. Want sinds 2019 bestaat de verwijderplicht.
Ga je renoveren en/of slopen? Dan zal de aannemer een (nieuw) asbestattest opmaken. Dit om een correct zicht te hebben op de asbesttoepassingen die hij zal verwijderen. Hij is verplicht dit attest op te maken ter bescherming van zijn werknemers en de bewoners. Na de renovatiewerken dient een aangepast attest te worden opgemaakt met de nieuwe toestand. De asbestpremie kan je aanvragen bij Fluvius.
Heb je vragen over asbest of het asbestattest?
Of wil je een offerte voor een asbestinventarisattest?
ASBESTPROJECT helpt jou graag verder.
Als asbestbureau zijn wij actief in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen.
Oost-Vlaanderen: regio Aalst, Erpe-Mere, Lede, Haaltert, Herdersem, Moorsel, Ninove, Zottegem, Brakel, Oudenaarde, Geraardsbergen, Dendermonde, SInt-Niklaas en uiteraard regio groot Gent.
Vlaams-Brabant: regio groot Brussel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Herne, Gooik, Ternat, Asse, Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Liedekerke, Pamel, Asse, Opwijk, Londerzeel, Wemmel, Meise, Merchtem, Vilvoorde, Zaventem, Machelen, Kraainem, Sterrebeek en Leuven.
Antwerpen: regio groot Antwerpen, Merksem, Brecht, Schoten, Wuustwezel, Mechelen, Boom, Willebroek, Puurs, Bornem, Kontich, Duffel, Rumst, Lier, Herentals.
Hoeveel tijd heb ik om de premie aan te vragen?
Je moet de aanvraag indienen binnen de 2 jaar die volgen op de voltooiing van de werken.
Hoeveel bedraagt de Mijn Verbouwpremie?
Er zijn 2 factoren die spelen bij het exacte bedrag dat je zal ontvangen met de Mijn Verbouwpremie. Dat zijn het factuurbedrag van de uitgevoerde werken maar ook jouw inkomen.
Er bestaan 3 inkomenscategorieën:
- laagste inkomenscategorie: dan ontvang je 50% van het factuurbedrag
- middelste inkomenscategorie: dan ontvang je 35% van alle facturen opgeteld
- hoogste inkomenscategorie: dan ontvang je een vast bedrag per installatie of per vierkante meter en dat enkel voor de volgende werken:
o isolatie van dak, gevel of vloer
o hoog rendementsbeglazing
o installatie van warmtepomp, zonne- of warmtepompboiler
Personen uit de laagste inkomenscategorie zijn:
- een alleenstaande met een jaarlijks inkomen kleiner of gelijk aan 32 980 euro
- een alleenstaande met één persoon ten laste of een koppel zonder personen ten laste met een jaarinkomen kleiner of gelijk aan 46 170 euro. Per extra persoon ten laste stijgt het maximaal inkomen met 3700 euro
Personen uit de middelste inkomenscategorie verdienen:
- een alleenstaande met een jaarinkomen kleiner of gelijk aan 46 170 euro.
- een alleenstaande met één persoon ten laste of een koppel zonder personen ten laste met een jaarlijks inkomen kleiner of gelijk aan 65 960 euro. Ook hier mag je per extra persoon ten laste 3700 euro extra verdienen.
Personen uit de hoogste inkomenscategorie zijn:
- een alleenstaande met een jaarinkomen hoger dan 46.170 euro
- een alleenstaande met een inkomen hoger dan 65.960 euro met één persoon ten laste of als koppel zonder personen ten laste
Hoelang moet ik wachten op de Mijn Verbouwpremie?
Alvorens het bedrag effectief op jouw rekening wordt gestort moet de aanvraag eerst worden goedgekeurd. Dat duurt maximaal 8 maanden.
Indien jouw aanvraag wordt afgewezen dan kan je nog altijd in beroep gaan. Beroep aantekenen moet je binnen de maand na de afkeuring doen.
Krijg je toch een goedkeuring dan duurt het maximaal 1 jaar voordat de storting op jouw rekening wordt uitgevoerd.
Ik geniet al van de Mijn Verbouwlening.
Maak ik dan nog aanspraak op de Mijn Verbouwpremie?
Ja hoor, beide zijn combineerbaar.
Lees hieronder meer over de Mijn Verbouwlening.
Mijn VerbouwLening | Vlaanderen.be
Nu we jou wegwijs hebben gemaakt in het kluwen van premies en aanvragen ben je al een heel eind op weg om jouw dromen waar te maken. Nu kan het echte werk pas beginnen!
Je hebt waarschijnlijk al veel ideeën en een heleboel foto’s opgeslagen.
Veel succes!